Cégek ellenőrzésének lehetőségei, módszerei

Magánszemélyként is és vállalkozásként is előfordulhat, hogy egy céget le szeretnénk ellenőrizni, meg szeretnénk ismerni. Cikkünkben arról lesz szó, hogy erre milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a Google. Egy gyors internetes kereséssel rengeteg információt lehet beszerezni szinte bármilyen cégről. Ma már a legtöbb cég rendelkezik honlappal, ahol általában fontos információkat lehet találni. Ezeket persze nem szabad készpénznek venni, mert nem biztosan, hogy megfelelnek a valóságnak. Helyette inkább keressünk olyan megoldást, ami független attól, hogy a vállalkozások mit szeretnének megosztani saját maguktól. Szerencsére van ilyen, mégpedig a cégkivonat.

A cégkivonat egy olyan dokumentum, ami azokat az információkat tartalmazza egy vállalkozásról, amik a cégjegyzékben szerepelnek. Ezeket az információkat nem tudják a cégek kozmetikázni, mindig a valóságot tükrözik a cégkivonat igénylésének pillanatában. A cégkivonat ugyanúgy online elérhető, és csak egy kicsivel tart tovább a beszerzése, mint egy Google keresés. Cégkivonatból ingyenes és fizetős változat is létezik, tájékozódásra gyakran az ingyenes is megfelelő. Azt azért mindenképpen ellenőrizzük, hogy a letöltött ingyenes cégkivonatot mikor állították ki, mert ha hónapokkal ezelőtt, akkor valószínűleg jobb döntés kifizetni pár ezer forintot egy hiteles változatért. A hiteles cégkivonat is elektronikus formában érkezik, és garantáltan friss információkat tartalmaz.