Megéri fizetni a cégkivonatért

Ha valamilyen ügyintézéshez van szükségünk cégkivonatra, akkor mindenképpen fizetős változatot kell beszereznünk, mert nem hiteles cégkivonatot nem fogadnak el. Ha viszont nem előírás a fizetős cégkivonat, vagy csak információszerzésre használnánk a dokumentumot, akkor is megéri kifizetni a pár ezer forintot érte.

A cégkivonatok feladata, hogy a kiállítás pillanatában a cégjegyzékben szereplő adatokat tartalmazzák, bizonyítják. Amikor fizetünk egy cégkivonatért, akkor gyakorlatilag két dologért fizetünk. Az egyik, hogy friss legyen a dokumentum, mert a hiteles cégkivonatot az igénylés pillanatában állítják ki. A másik dolog, amit a pénzünkért kapunk, az a hitelesítés. A hitelesítésnek különböző szintjei és formái vannak (pl. hiteles, közhiteles vagy e-hiteles cégkivonat), de ha nincs előírva, hogy milyen cégkivonatra van szükség, akkor a legolcsóbb, hiteles változat is tökéletes lesz.

Az ingyenes cégkivonat is megfelelő lehet bizonyos helyzetekben, de se a hitelességi, se a frissességi követelményeket nem teljesíti. Az ingyenesen letölthető cégkivonatokat általában hónapokkal korábban bocsátották ki, és hitelesítéssel sem rendelkeznek. Emiatt tájékozódásra is csak minimálisan alkalmasak. Általában cégkivonatot valamilyen okból szokás beszerezni. Ha ez az ok a tájékozódás, akkor is inkább megéri azt pár ezer forintot a dokumentum, amibe kerül, mert ezzel biztosítani lehet, hogy aktuális és valós információkat tartalmazó dokumentumot kapunk.