A kényelmes védelem a lábaknak

A munkavédelmi előírások számos különböző munkavégzésre és munkaterületre vonatkoznak, természetesen az adott tevékenységhez mindig megfelelő lábvédelemre van szükség. Általánosságban ezeket a lábbeliket munkavédelmi lábbeliknek nevezzük, és gyakran kötelezően viselni kell őket bizonyos munkavégzés esetén.

Ha fizikai munkáról van szó, akkor két nagy csoportot különböztethetünk meg, a munkavédelmi cipőt és a bakancsot. Hasonló lábbeliről van szó, általában a munkavédelmi előírások sem szabják meg, hogy mikor melyiket kötelező viselni, a lényeg, hogy megfeleljen az előírásoknak, így nagyon sokan a munkavédelmi cipő mellett teszik le voksukat.

A különbség elsősorban abban rejlik a két típus között, hogy a munkavédelmi bakancsok magasabb szárral rendelkeznek, ami jobban védi a bokát. Ez azonban sokaknak kényelmetlenséget okoz, és gátol a mozgásban is. Ha nincs tehát szükség a bokák megfelelő védelmére, tartására, akkor a munkavédelmi cipők sokkal kényelmesebbek tudnak lenni, ugyanolyan védelem mellett.

A munkavédelmi cipők több veszélyforrás ellen is védeni tudják a lábakat, és a védelmi szintek alapján vannak osztályokba sorolva. Először is megkülönböztetünk orrmerevítővel rendelkező és nem rendelkező védőcipőket. Az orrmerevítő elsődleges feladata a leeső tárgyak elleni védelem. Emellett egyes védőcipők ellenállnak a kedvességnek, elnyelik az energiát (főleg a sarokrésznél), valamint akár a talp átszúródása ellen is megfelelő ellenállással rendelkeznek.